Ga op zeereis in het muZEEum!

Het Maritiem muZEEum Zeeland bewijst dat een museumbezoek gewoon superleuk kan zijn. Want je hoeft niet altijd met je neus in de boeken te hebben gezeten om hier te genieten. Integendeel, het museum neemt je bij de hand en vertelt op een speelse manier een geweldig verhaal over Zeeland, zeevaarders en zeemansvrouwen. Ga op zeereis en ontdek de indrukwekkende geschiedenis van de zeevaart in Zeeland in de zeventiende en achttiende eeuw. 

Het muZEEum is misschien wel het leukste museum van Zeeland. Het is in ieder geval veel leuker dan je misschien op voorhand denkt! Je leert alles over de imposante geschiedenis van Zeeland en de impact daarvan op ons huidige leven. Klinkt saai? Nee! Elke ruimte in het museum is anders en vertelt een ander verhaal. Althans vertellen? In dit museum ben je zelf ook verrassend veel aan het doen! Jong of oud; het museum is zo gemaakt dat het aansluit bij elke leeftijd en elk kennis- en interesseniveau. Bovendien, kinderen kunnen aan de hand van hun eigen monsterboekje de kids-route 'Ga mee naar zee' volgen. Die zit boordevol creatieve doe-opdrachten!

Ontdek de collectie
Je reis door het muZEEum start bij de scheepswerf. Daar maak je kennis met de touwmakers, kuipers, zeilmakers en timmerlieden. Ze nodigen je uit om zelf de kneepjes van het vak te oefenen! Over oefenen gesproken, neem ook eens plaats achter het stuurwiel en ontdek hoe moeilijk het is om te navigeren over de Westerschelde. Verder ontdek je onder andere welke spullen mensen meenamen aan boord en hoe het leven op een VOC-schip was. Zo heeft het museum een van de grootste collecties voorwerpen uit een VOC-schip in Nederland.

Ontmoetingen die je bijblijven
Met de audiotour ontmoet je allerlei mensen die je hun boeiende, persoonlijke zeeverhalen vertellen. Niet alleen hoor je ze, ze worden ook levensecht geprojecteerd. Zo worden het ontmoetingen die je niet snel zult vergeten. Neem bijvoorbeeld de zeemansvrouw, die de brieven uitdeelt van de mannen die op zee zijn. Of de zielenverkoper, die zeelui en soldaten ronselt door gouden bergen te beloven aan nietsvermoedende slachtoffers.

Michiel de Ruyter: de beroemde strijder op zee
Natuurlijk besteedt het muZEEum aandacht aan Michiel de Ruyter en de rol die hij speelde voor Zeeland. De Ruyter is zoon van een zeeman, later bierdrager. In zijn tijd is het bijzonder als je van eenvoudige kwajongen uit Vlissingen opklimt tot admiraal. Gelijktijdig wendt het museum de ogen niet af van de donkere kant van deze geschiedenis. Zo is er ook volop aandacht voor het slavernijverleden en de verhalen van de tot slaaf gemaakten. 

Imposant stadspaleis
Ook het pand waarin het muZEEum gevestigd is, verdient je aandacht. Het Lampsinshuis is een voorbeeld van een 17e-eeuwse rederswoning. Cornelis Lampsins was de belangrijkste Zeeuwse reder van die eeuw. Lampsins rijkdom was ook voor die tijd ongekend. In de 17e eeuw was de Nieuwendijk het belangrijkste deel van Vlissingen. Op de begane grond van het gebouw was het kantoor. Lampsins zelf woonde op de eerste verdieping. Vanuit het torentje op het dak kon hij uitkijken naar de binnenkomende schepen die pal voor de deur gelost werden. Natuurlijk is dat uitzicht er nog steeds! Op het dakterras heb je een fenomenaal uitzicht over de Westerschelde en de Noordzee. Als je goed luistert, hoor je daar haast de verleidelijk roep van de zee.

Meer weten over muZEEum?
Kijk dan snel op  www.muzeeum.nl